Fellowship

Arhiva

Kontakt

My favs

09.08.2006. / Great balls of fire - Kuglaste munje

kuglasta munjaKuglaste munje ne spadaju u područje paranormalnog, gotovo smo posve sigurni kako se radi o prirodnom fenomenu, no njihova misteriozna priroda ipak intrigira jednako kao i postojanje duhova, putovanje kroz vrijeme i sl. Dugo se polemiziralo o postojanju ovog fenomena unatoč brojnim prijavama viđenja istog koje nisu jenjavale, napokon su se znanstvenici složili, iako ne jednoglasno, kako takav fenomen uistinu postoji te nije puka izmišljotina bazirana na optičkim iluzijama pojedinaca. Već mnogo godina znanstvenici, među kojima se našao i Tesla, se mukom bore kako bi objasnili uzrok nastajanju kuglastim munjama koji do danas nije definiran. Nema snagu obične munje, no sadrži veliku količinu energije, ponekad dovoljnu da čak usmrti čovjeka. Ova pojava je zbog svog rijetkog nastupa pred očima ljudi vrlo malo razjašnjena, a njen vijek trajanja koji nije duži doli nekoliko sekundi otežava ikakvo znanstveno proučavanje fenomena.

Najveći broj prijavljenih viđenja kuglastih munja događa se prilikom grmljavinske oluje, poslije obične munje, no isto tako nemali je broj onih viđenih za lijepog vremena kada nikakve oluje nema stotinama kilometrima uokolo, što bi ovaj fenomen možda moglo staviti u drugu perspektivu od one u kojoj ju promatramo kao produkt groma, munje odnosno električnog pražnjenja.

Za razliku od obične munje, kuglaste munje kao da lebde zrakom, gibajući se kako su neki to opisali na "inteligentan" način. Doduše o inteligenciju koju sadržava kugla energije dalo bi se raspravljati, no za naše daljnje razmatranje pretpostavimo kako kugla ne sadržava nikakvu inteligenciju. Oblika je obično sferičnog - više ili manje pravilnog, veličine najčešće oko 15 cm, no postoje viđenja mnogo manjih - do veličine zrna graška, i mnogo većih - do promjera kojih 100 metara. Boja varira najčešće u nijansama žute i crvene, ponekad bijele, a rijetko plave, mogu biti poluprozirne ili imati vizualno reljefnu strukturu unutar sebe. Kažu da nema dug vijek trajanja, svega nekoliko sekundi kada nestane u eksploziji ili se jednostavno rasprši.

Objašnjenja variraju od onih najskeptičnijih koji tvrde da se radi o optičkoj iluziji uzrokovanoj svjetlom prave munje (znate ono kad pogledate u upaljenu žarulju ili sunce pa vam nakon toga još neko vrijeme u očima ostaje kugla svijetlosti), preko ispuštanja kemijske energije, do prolaska malih crnih rupa kroz zemljinu atmosferu. Čak su se neki išli do te granice da su ih poistovjećivali sa NLO-ima, te navode kako se iste ponekad mogu zapaziti u okolini krugova u žitu.

Jedno od zadnjih mogućih objašnjenja dao je John Abrahamson. Smatra da do kuglaste munje dolazi kada grom udari u zemlju koja sadrži silikatne okside i ugljikove spojeve prilikom čega dolazi do oslobađanja velike energije i stvaranja metalnih silikata u oblicima malih sfera koje se nakraju spoje u veliku kuglu.

Kuglaste munje mnogi su znanstvenici pokušali proizvesti u svojim laboratorijima. Teoretski u elektrodinamici objašnjenje postoji, no praktični dio najčešće je završavao neuspješno, ili djelomice uspješno, a bilo je i katastrofalnih slučajeva kada je eksperiment završio eksplozijom. Jedan takav slučaj sniman video kamerom je otkrio kako eksperiment možda i nije bio posve katastrofalan pošto je na snimci prikazivao prisutnost kuglastih munja prilikom eksplozije. No da li je to cijena za umjetno stvaranje fenomena koji se na kraju u (ne)kontroliranim uvjetima ne može proučavati?

Unatoč šušuru koji vlada oko toga da li je Tesla uspio svojevremeno ovladati ovim fenomenom, jasno je da mi kuglastim munjama još nismo dorasli.

(za Natana)





Copyright © 2005-2009 Azzul S'phyre